ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІВ УКРАЇНІ ЗА УМОВ ВІЙНИ - ПАВЛОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сьогодення ставить перед усіма верствами українського суспільства надзвичайно складні випробування. Ніхто не міг передбачити, що у XXI столітті світ знову зіткнеться з проявами такої жорстокості, яку зараз переживає кожен українець. В умовах війни підприємницька діяльність набуває особливого значення для економічної стабільності країни. Кожен, хто працює, створює робочі місця, займається волонтерством або сприяє наповненню державного бюджету, стає надійним тилом для захисників України, які відстоюють нашу землю від агресора. Зараз Україна переживає один з найскладніших періодів своєї історії, що позначається на кожному як морально, так і матеріально. Планування майбутнього стало вкрай складним завданням, адже невизначеність панує у всьому. Багато хто живе одним днем. Проте, важливо не втрачати віру та продовжувати наполегливо працювати, щоб довести, що правда завжди була і залишається на нашому боці. Лише спільними зусиллями ми зможемо перемогти. Пандемія COVID-19 вже завдала значного удару по підприємницькому сектору, змусивши багатьох гравців покинути ринок. Тоді випробування пройшли найсильніші, тоді як слабші не витримали тиску карантинних обмежень та економічних труднощів. Сьогодні підприємства, що пережили пандемію, мають цінний досвід кризового управління, що допомагає їм ефективніше реагувати на сучасні виклики та приймати оперативні рішення. Війна завдала підприємцям колосальних збитків. Дехто збанкрутував, інші втратили багаторічні досягнення через бойові дії, окремі були змушені релокувати свій бізнес за кордон у пошуках нових ринків. У XXI столітті підприємництво відіграє ключову роль у підтримці економічної активності. В умовах війни в Україні ведення бізнесу ускладняється браком кваліфікованої робочої сили, фінансовими труднощами та психологічним тиском. Незважаючи на це, підтримка економічної діяльності, створення робочих місць, сплата податків та волонтерство залишаються критично важливими для забезпечення міцного тилу української армії. Підсумовуючи, можна констатувати, що українські підприємці зазнали та продовжують зазнавати значних втрат, багато хто втратив свій бізнес через військові дії. Велика кількість людей втратила свої багаторічні напрацювання, офіси та колективи внаслідок обстрілів, окупації та інших наслідків війни.
Keywords: підприємництво; підприємницька діяльність; ризики; умови війни; реалізація підприємницької діяльності