МОДЕЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ В ЕКОНОМІЦІ - ПУШКАР, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено питанням моделювання розвитку інформаційних систем в економіці. Метою статті виступає аналіз, систематизація та узагальнення наявних теоретико-методичних засад моделювання розвитку інформаційних систем в економіці. В дослідженні обґрунтовано, що інформаційні системи є основою сучасної цифрової економіки, оскільки вони забезпечують обробку та аналіз даних, що є критично важливими для прийняття управлінських рішень. Наведено етапи становлення інформаційної економіки, починаючи з середини ХХ століття, та ключові аспекти її розвитку, що сформували сучасні підходи до моделювання інформаційних систем. Виявлено, що на кожному етапі розвитку інформаційної економіки змінювалась роль інформації в економічних процесах, що стало основою для розвитку інформаційних систем та інформаційної економіки як самостійного вчення. Аналіз джерел літератури дозволив охарактеризувати чотири основні підходи до моделювання розвитку інформаційних систем: структурне, процесне, імітаційне та моделювання на основі штучного інтелекту. Кожен з підходів має свою специфіку та область застосування, що дозволяє вирішувати різноманітні завдання в управлінні, оптимізації та розвитку інформаційних систем. Зокрема, структурне моделювання сприяє побудові ефективної архітектури системи, процесне моделювання дозволяє оптимізувати бізнес-процеси, а імітаційне - прогнозувати наслідки управлінських рішень. Досліджено значення штучного інтелекту та великих даних у моделюванні, що дозволяє автоматизувати прийняття рішень та підвищити точність прогнозів. Використання таких технологій, як хмарні обчислення та Інтернет речей, дозволяє створювати інтелектуальні цифрові екосистеми, які підвищують ефективність господарювання і рівень добробуту суспільства.Загалом дослідження показало, що моделювання розвитку інформаційних систем виступає ключовим фактором забезпечення адаптивності та ефективності сучасних економічних структур. Зокрема, комплексне застосування підходів до моделювання інформаційних систем дозволяє досягти значних результатів у оптимізації ресурсів, адаптації до змін, прогнозуванні ризиків та розвитку нових технологій.
Keywords: моделювання; розвиток; інформаційна система; розвиток інформаційних систем; інформаційна економіка; цифрова трансформація; адаптація