ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗВИТКУ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ: ПІДХОДИ, СТРАТЕГІЇ ТА ВИКЛИКИ - КАНОВА, Олександра; КРИВОБОК, Катерина; МИРОНОВА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню різних стратегій і підходів до розвитку бізнес-моделі організації, підкреслюючи її роль у підвищенні організаційної адаптивності, конкурентоспроможності та довгострокової стійкості.У роботі акцентовано увагу на важливості розвитку та вдосконалення бізнес-моделі для досягнення стійкого успіху організації в умовах динамічного ринку. Окреслено основні фактори, що визначають потребу в постійній інновації бізнес-моделей, зокрема вплив зовнішнього середовища, зумовлений швидкими технологічними інноваціями, змінами споживчих вподобань, економічною волатильністю та зростаючою конкуренцією.Охарактеризовано основні підходи до розвитку бізнес-моделей залежно від стратегічного фокусу підприємства (протидія спаду чи негативним змінам в галузі або прагнення до проривного зростання) та напрямку трансформації (трансформація основного виду діяльності або вихід за її межі). У межах цих підходів підприємства поділяються на трансформаторів (reinventors), бунтарів (mavericks), адаптерів (adapters) та авантюристів (adventurers).Розглянуто форми інновації бізнес-моделі: стартап, трансформація, диверсифікація та придбання, кожна з яких передбачає різний ступінь змін в бізнес-моделі.Визначено критерії, за якими інновація бізнес-моделі може бути класифікована як стійка, або така, що сприяє сталому розвитку. Узагальнено популярні стратегії інновації бізнес-моделей: інтеграція, заміна, розширення, виокремлення, виключення, оптимізація, перенесення. Для кожної стратегії визначено можливості та виклики. Окреслено типові напрями розвитку бізнес-моделі підприємства через зазначені стратегії.Визначено внутрішні та зовнішні фактори, які мають бути враховані при аналізі, що передує інновації бізнес-моделі підприємства. У статті підкреслюється, що стійкі бізнес-моделі об’єднують технологічні, соціальні та екологічні фактори для забезпечення довгострокового успіху. Інновації, орієнтовані на сталий розвиток, відіграють ключову роль у досягненні як економічного успіху, так і позитивного впливу на суспільство.
Keywords: бізнес-модель; інновація бізнес-моделі; розвиток бізнес-моделі; стійкість; стратегія