ДЕТЕРМІНАНТИ ЯКІСНОЇ ОЦІНКИ РИЗИКІВ ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - ЧИНЧИК, Анатолій; ГОЛУБКА, Степан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті сформульовано авторське розуміння якісної оцінки ризиків вчинення кримінальних правопорушень у сфері національної економіки виходячи з того, що місією якісного аналізу ризику є виявлення джерел та причин ризику на кожному з етапів його формування. Розкрито зміст та основні наукові засади оцінювання якісних показників, які передбачають використання експертних методів, необхідних  як для підготовки, вибору та оцінки ризиків, так і  прийняття обґрунтованого, раціонального й ефективного рішення в управлінні ними у сфері економіки.Здійснено обґрунтування якісного показника, який надає можливість оцінити (у сукупності з кількісними показниками вчинення кримінального правопорушення) відхилення пріоритетів державного органу, що реалізує політику держави у визначеній сфері (бюджетній, податковій, митній, грошово-кредитній або інвестиційній), від реалізації такої політики за визначеним ризиком або його складової.Визначено, що якісний показник є думкою експертного середовища інституції відповідно до виконуваних ним повноважень, яке володіє необхідними знаннями і досвідом.На основі проведеного аналізу існуючих методів експертного оцінювання актуалізовано та запропоновано опитувальник (анкету) щодо оцінки ризику вчинення кримінального правопорушення який, враховуючи специфіку даного дослідження, поділяється на інституційні блоки відповідно до компетенції державних органів у кластері ризику.Висвітлюючи проблематику оцінювання ризику доведено особливу роль принципів, які виконують інтегруючу, синтезуючу і організуючу функції та на цій основі візуалізовано принципи охоплення повноважень відповідною державною інституцією щодо опрацювання ризику вчинення кримінального правопорушення або явища, яке його формує. За результатами дослідження якісних показників ризику вчинення кримінального правопорушення обґрунтовано потребу розробок та апробації методичних підходів до оцінювання кількісних показників.
Keywords: національна економіка; державні органи; Бюро економічної безпеки України; економічна безпека; якісний аналіз ризику; кількісний аналіз ризику; оцінювання; якісні показники; ризики; ризик вчинення кримінального правопорушення; детермінанти; інституція