АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ФІНАНСОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УКРАЇНІ - БОГАЧ, Юрій; БОГАЧ, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядаються аспекти розвитку інноваційних фінансових технологій. Показано, що в епоху цифрової трансформації економіки і суспільства, все більшого і все більш активного застосування електронних комунікацій та проникнення інформаційно-комунікаційних технологій у всі сфери суспільного життя, зокрема економічного, актуалізується завдання створення та активного застосування прогресивних інноваційних фінансових технологій. Від цього залежить як ефективне функціонування та розвиток фінансової та безпосередньо банківської системи країни, так і ефективність суб’єктів господарювання, а, звідси, секторів і галузей регіональної та національної економічних систем. Відтак, метою статті є ідентифікація та обґрунтування аспектів розвитку інноваційних фінансових технологій в Україні. Напрацьовано низку рекомендацій щодо створення, розвитку та більш активного застосування інноваційних фінансових технологій в Україні. Показано, що інновації у фінансовій сфері дозволяють фінансовій системі країни та безпосередньо економічним агентам зберігати конкурентні переваги, виходити на нові ринки та здобувати лідерство на глобальних фінансових ринках. Технологічні вдосконалення, вдосконалення фінансових бізнес-процесів та безпосередньо фінансових технологій і послуг допомагають ефективно боротися з міжнародною конкуренцією в цій сфері. Більше того, впровадження інноваційних фінансових технологій повинно враховувати специфіку і потреби кожного конкретного сегмента ринку фінансових послуг, що означає розробку та модифікацію продуктів, послуг і бізнес-процесів відповідно до вимог і уподобань, запитів споживачів фінансових послуг.
Keywords: фінансові інструменти; інноваційні технології; цифровізація; фінансові системи; штучний інтелект; блокчейн; фінансова інклюзія; FinTech; цифрові активи; Big Data; регулювання фінансових технологій; цифрові платежі