ТЕОРЕТИКО-КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ СТРУКТУРНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИТЦВА - МУЛЬСКА, Ольга; ГРЕСЬ, Арсен (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні у фокусі уваги перебуває проблематика формування й реалізації ефективної регіональної політики, орієнтованої на сталий збалансований розвиток регіону як соціально-економічної системи. Доведено, що стабільний строковий розвиток регіону тісно корелює зі встановленням в його економіці та соціальній системі структурних балансів, з поміж головних характеристик яких – система функціонування й розвитку підприємницького сектора регіональної економіки. Саме тому метою дослідження визначено узагальнення теоретико-концептуальних засад формування регіональної структурної економічної політики розвитку підприємництва. Уточненню понятійно-змістових характеристик мети регіональної структурної політики сприяє розуміння її цільових орієнтирів. Доведено, що цілі структурно політики мають орієнтуватися на подолання існуючих диспропорцій, що стримують соціально-економічний розвиток регіону і його територій; досягнення планових характеристик структури регіональної економіки; формування ресурсного забезпечення інституційних змін та структурних реформ; зміцнення технологічної конкурентоспроможності і забезпечення смартспеціалізації регіональної економіки; вирівнювання просторово-структурних дисбалансів регіонального розвитку; становлення прозорого конкурентного середовища на ринках; посилення стійкості, стабільності та економічної безпеки регіональної економіки.
Keywords: регіон; регіональна політика; регіональна економіка; підприємництво; підприємницький сектор; структурна економічна політика; структурні зміни і реформи