МЕТОДИКО-ПРИКЛАДНІ ПОЛОЖЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ - СЮТА, Святослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні аналізується проблематика управління економічною безпекою регіону. Показано, що це системна і комплексна проблема, яка потребує застосування специфічного підходу до формування й реалізації регіональної безпеково-економічної політики. Вказано на те, що попри наявність значної гамми результатів наукових досліджень в царині економічної безпеки потрібне аргументоване уточнення сукупності складових регіональної економічної безпеки, в тому числі з позиції специфіки сучасного стану функціонування національної та регіональних економічних систем в Україні в умовах повномасштабної війни. З таких позицій метою дослідження визначено узагальнення та подальший розвиток методико-прикладних положень економічної безпеки регіону. Ідентифіковано імперативи трансформації в системі та орієнтирах забезпечення економічної безпеки регіону на різних стадіях економічного розвитку за такими складовими, як рівень безпеки, характер впливу небезпеки, загрози сталого розвитку, стратегічні орієнтири забезпечення безпеки, актуальні механізми регулювання.
Keywords: регіон; регіональна політика; регіональна економіка; економічна безпека; виклики; загрози; структурні складові