МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ ЯК ФАКТОР ВПЛИВУ НА УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ - СКЛЯРУК, Тетяна; ДАНИЛЮК, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядаються основні тенденції розвитку міжнародних відносин, які визначають сучасну динаміку глобальної співпраці та конкуренції. Аналізуються ключові виклики та можливості, що постають перед суб'єктами міжнародної діяльності в умовах економічної, політичної та соціокультурної турбулентності.Особливу увагу приділено питанню адаптації системи управління персоналом до змін у зовнішньому середовищі. Глобалізаційні процеси, технологічний прогрес та економічні виклики вимагають від організацій гнучкості та інноваційних підходів у роботі з персоналом. Важливим аспектом є розгляд механізмів підвищення ефективності управління людськими ресурсами через інтеграцію сучасних міжнародних стандартів, що сприяє посиленню конкурентоспроможності компаній на світовому ринку.Крім того, у статті аналізується проблема адаптації корпоративної культури до міжнародного середовища. Успішна діяльність організацій у міжкультурному просторі залежить від здатності впроваджувати ефективні методи комунікації, забезпечувати відкритість та гармонізацію внутрішніх цінностей із глобальними тенденціями.Окрім цього, розглядається ефективність використання міжнародних стандартів у сфері управління персоналом, таких як ISO, ILO та інших нормативних актів. Доведено, що їхнє впровадження сприяє підвищенню якості трудових відносин, підвищенню рівня соціальної відповідальності бізнесу та зміцненню довіри між працівниками та роботодавцями.Отримані результати можуть бути корисними для науковців, управлінців, експертів у сфері міжнародного бізнесу та фахівців з управління персоналом, які прагнуть підвищити ефективність організаційної діяльності в умовах глобальних викликів.
Keywords: міжнародні відносини; управління персоналом; корпоративна культура; адаптація; міжнародні стандарти; глобальний ринок