ТРАНСКОРДОННЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ ТА ЄС: СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - СТЕГНІЙ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено соціально-економічні наслідки та перспективи транскордонного співробітництва (ТКС) України з країнами Європейського Союзу в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів. Розглянуто теоретико-методологічні підходи до розуміння сутності ТКС як інструменту регіонального розвитку та європейської інтеграції. Проведено аналіз впливу транскордонної співпраці на ключові соціально-економічні параметри прикордонних регіонів України, зокрема рівень зайнятості, інвестиційної привабливості, розвитку інфраструктури, міграційні потоки та якість життя населення. Зокрема, на основі аналізу статистичних даних Державної служби статистики України та звітів Європейської Комісії виявлено, що в регіонах, охоплених програмами ТКС, за останні 5 років рівень капітальних інвестицій зріс на 18,5%, а частка малого і середнього бізнесу в структурі економіки – на 12,3%. Програма «Польща–Білорусь–Україна 2014–2020» профінансувала понад 170 проєктів, із яких 60% були спрямовані на інфраструктуру та сталий розвиток. Додатково в статті використано GIS-аналіз прикордонних територій та просторову візуалізацію впливу ТКС на соціально-економічні параметри. Особливу увагу приділено інституційним та правовим аспектам реалізації транскордонного співробітництва, а також чинникам, що обмежують його ефективність: асиметрії економічного потенціалу, бюрократичним бар’єрам, фрагментарності нормативного забезпечення та геополітичним викликам, зокрема у зв’язку з війною в Україні. Визначено перспективні напрями вдосконалення політики ТКС на національному та регіональному рівнях: гармонізацію законодавчої бази, розширення участі в європейських програмах, створення транскордонних інноваційних кластерів, підвищення ролі громад у реалізації проєктів. На основі комплексного аналізу зроблено висновок, що транскордонне співробітництво відіграє ключову роль у модернізації прикордонних регіонів, сприяє соціальній згуртованості, розширює європейський простір стабільності, а також слугує каталізатором внутрішніх реформ в Україні в умовах поступового наближення до членства в ЄС.
Keywords: транскордонне співробітництво; євроінтеграція; прикордонні регіони; соціально-економічний розвиток; Європейський Союз; регіональна політика; інвестиції; територіальна згуртованість; Україна–ЄС; просторовий аналіз