ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРИНЦИПІВ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ В УМОВАХ КРИЗИ - СКОРУПСЬКИЙ, Костянтин (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проведено ґрунтовний аналіз підходів до виокремлення принципів управління виробництвом, запропонованих українськими та закордонними науковцями. Обґрунтовано класифікацію принципів управління виробництвом за стратегічним, технологічним, організаційним, економічним, соціальним та екологічним підходами, що дає змогу комплексно оцінити систему управління виробничими процесами. Досліджено трансформацію цих принципів в умовах кризових явищ, таких як пандемії, військові конфлікти та економічні рецесії, що зумовлює необхідність гнучких підходів до управління виробничими системами. На основі аналізу запропоновано оновлені принципи управління виробництвом в умовах кризи, що сприяють підвищенню його стійкості, адаптивності та ефективності.
Keywords: виробництво; управління; принцип; виробничий менеджмент; операційний менеджмент; принципи управління виробництвом