АНАЛІЗ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ АДАПТАЦІЇ ТА ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В АГРОСФЕРІ - ПРИШЛЯК, Катерина; СЕМЕНЕНКО, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сучасний аграрний сектор постійно змінюється під впливом цифрових технологій, що відкривають нові можливості для підвищення ефективності управління людським капіталом. У статті досліджено роль програмних засобів у процесі адаптації нових працівників агросфери та підвищенні їх продуктивності. Значна увага приділяється аналізу цифрових рішень, які застосовуються для управління персоналом, навчання та оцінювання продуктивності в аграрному секторі України та за кордоном.У статті розглянуто основні тенденції цифровізації агробізнесу, зокрема використання систем управління персоналом (HRM), навчальних платформ (LMS), VR/AR-симуляцій, мобільних застосунків для мікронавчання та аналітичних інструментів для моніторингу ефективності працівників. Інтеграція таких технологій сприяє скороченню часу адаптації нових працівників, зниженню витрат на навчання та підвищенню продуктивності аграрних підприємств.Аналіз українського ринку показав, що впровадження цифрових HR-рішень стримується низкою факторів, зокрема недостатнім фінансуванням, відсутністю цифрової грамотності серед працівників та слабкою інтеграцією з іншими бізнес-процесами. Зростаючий інтерес до автоматизації управління людським капіталом створює передумови для подальшого розвитку цього напряму. Європейський досвід демонструє високий рівень інтеграції сучасних HRM-систем, активне використання AI-технологій для персоналізованого навчання та автоматизації процесів управління персоналом. У США спостерігається широкий спектр інструментів для цифрового навчання, застосування великих даних для оцінки продуктивності та впровадження платформ для розвитку soft skills працівників агросектору.Проведено порівняльний аналіз ефективності різних програмних рішень за критеріями простоти впровадження, фінансової доступності, інтеграції з іншими системами та впливу на продуктивність персоналу. Досліджено, що найбільш ефективні моделі поєднують автоматизацію рутинних завдань, можливості гнучкого навчання та аналітичні механізми для оцінки прогресу працівників.Розглянуто перспективи розвитку цифрових рішень для управління людським капіталом в агросфері України, включаючи адаптацію європейського та американського досвіду. Запропоновано рекомендації щодо впровадження VR/AR-навчання, мобільних платформ для безперервного професійного розвитку та розширення державної підтримки цифрових HR-інструментів в аграрному секторі.Цифрові HR-рішення є ключовим фактором підвищення продуктивності працівників агросектору та їхньої швидкої адаптації до сучасних умов роботи. Використання програмних засобів у сфері управління персоналом сприяє оптимізації робочих процесів, підвищенню ефективності роботи працівників та забезпеченню конкурентоспроможності аграрних підприємств в умовах глобальної цифрової трансформації.
Keywords: ефективність людського капіталу; цифровізація агросфери; продуктивність персоналу; автоматизація управління; цифровізація