ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЙНА ЕКСПЕРТИЗА ЦУКРУ ДЛЯ МИТНОГО ДЕКЛАРУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНСТРУМЕНТІВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - ТКАЧЕНКО, Аліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано  питання ідентифікації та класифікаційної експертизи цукру з метою митного декларування із застосуванням інструментарію штучного інтелекту. За результатами  дослідження  встановлено ідентифікаційні ознаки цукру за  використаною сировиною, залежно від способу виготовлення та розміром кристалів.  Досліджуваний  зразок є цукром білим кристалічним, виготовленим із цукрового буряка. Дані ідентифікації використано для здійснення класифікаційної експертизи з  метою визначення коду за українським класифікатором кодів зовнішньоекономічної діяльності  (далі – УКТЗЕД). Встановлено, що зразок належить до розділу IV «Готові харчові продукти; алкогольні та безалкогольні напої і оцет; тютюн та його замінники». Виявлено, що цукор білий кристалічний класифікується у  групі 17 «Цукор і кондитерські вироби з цукру».  Встановлено, що цукор кристалічний має код товару 1701991000. Здійснено класифікаційну експертизу ідентифікованого товару за допомогою штучного інтелекту ChatGPT, Gemini, Claude (Anthropic). Доведено, що лише штучний інтелект  ChatGPT можна повноцінно використовувати для визначення коду товару (всі інші визначили код невірно), проте у питаннях ідентифікації навіть  його можливостей не достатньо.  У результаті дослідження сформоване класифікаційне рішення, яке  є підставою для  заповнення граф 31 та 33 митної декларації.  За результатами визначення коду товару сформовано довідку по товару у програмі MDOffice  і встановлено заходи тарифного і нетарифного митного регулювання. Ставка ввізного мита становить 50%, проте відповідно до міждержавних угод є нульовою для ввезення цукру з  Великої Британії; країн ЄС (за умови квотування); для цілей ЗСУ та інших військових формуваннь на період воєнного стану у разі ввезення товару неприбутковими організаціями. Нетарифне регулювання включає контроль харчових продуктів.
Keywords: ідентифікація; декларування товарів; класифікаційна експертиза; митне оформлення; український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності; харчові продукти; цукор кристалічний; штучний інтелект