УПРАВЛІННЯ ЦИФРОВІЗАЦІЄЮ МАРКЕТИНГОВОГО АУДИТУ ТА ЙОГО ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - ЛІХОНОСОВА, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації бізнесу маркетинговий аудит стає важливим інструментом стратегічного управління, що дозволяє оцінювати ефективність маркетингових кампаній, оптимізувати рекламні витрати та підвищувати конкурентоспроможність компаній. Однак традиційні підходи до маркетингового аудиту не відповідають викликам цифрової економіки, оскільки вони базуються на застарілих методах аналізу та не враховують можливості, які надають Big Data, штучний інтелект (AI), блокчейн, CRM-системи та автоматизовані аналітичні платформи. У дослідженні розглянуто концептуальні підходи до цифровізації маркетингового аудиту, визначено ключові технологічні рішення (AI, Big Data, CRM-системи, IoT, блокчейн) та проаналізовано їхній вплив на ефективність маркетингової аналітики. Запропоновано фінансово-економічну модель оцінки ефективності цифровізації маркетингового аудиту, яка базується на показниках ROI (Return on Investment), CBA (Cost-Benefit Analysis), Payback Period (PP) та NPV (Net Present Value). Розглянуто практичні кейси впровадження цифрових технологій у маркетинговий аудит провідними компаніями, зокрема Coca-Cola, Amazon, PepsiCo, Netflix, що демонструють позитивний вплив цифрової трансформації на маркетингову ефективність та зниження витрат.
Keywords: маркетинговий аудит; цифровізація; управління маркетинговими даними; ринкове середовище; фінансування цифрових технологій; блокчейн у маркетингу; вартість маркетингових послуг