ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ РЕЦИКЛІНГУ ТЕКСТИЛЮ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ТОРГІВЛЮ - ЄВТУШЕНКО, Валентина; РАСТОРГУЄВА, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сучасна текстильна промисловість є значним споживачем природних ресурсів та джерелом промислових відходів. Інноваційні технології рециклінгу, зокрема хімічний, механічний, біотехнологічний методи та концепція циркулярної моди, сприяють скороченню відходів, зменшенню викидів СО₂ та розвитку сталого виробництва. У статті аналізуються їхній вплив на міжнародну торгівлю, конкурентоспроможність бізнесу та зміну споживчих звичок. Дослідження підтверджують, що розширення рециклінгових технологій відкриває нові ринкові можливості, знижує виробничі витрати та стимулює розвиток циркулярної економіки.
Keywords: текстиль; рециклінг; сталість; торгівля; ринок