КЛАСИФІКАЦІЯ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ З ПЕРЕРОБКИ ФРУКТІВ ТА ЯГІД ДЛЯ ПОТРЕБ ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ - ЗАБРОДСЬКИЙ, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню проблеми класифікації готової продукції підприємств з переробки фруктів та ягід для потреб обліку та контролю. Актуальність теми зумовлена тим, що сучасні підприємства цієї галузі виробляють широкий асортимент продукції, що ускладнює процеси обліку, контролю якості та управління запасами. Відсутність чіткої та систематизованої класифікації призводить до низки проблем, серед яких: складність обліку, порушення контролю якості, ускладнення управління запасами, труднощі у плануванні виробництва та ускладнення маркетингових досліджень.Основний матеріал статті присвячено обґрунтуванню необхідності класифікації готової продукції для ефективного управління підприємством. Обгрунтовано, що специфіка діяльності підприємств з переробки фруктів та ягід, яка впливатиме на побудову класифікації продукції полягає в наступному: висока залежність від сезонності, короткий термін зберігання сировини, високі санітарні вимоги, широкий спектр продукції, необхідність збереження органолептичних властивостей та висока конкуренція на ринку. Запропоновано класифікацію готової продукції підприємств з переробки фруктів та ягід за такими ознаками: вид сировини, види продукції, спосіб переробки, ступінь готовності, вид пакування, призначення продукції, термін зберігання, сезонність виробництва та консистенція. Окрему увагу приділено класифікації фруктово-ягідних наповнювачів, які набувають все більшої популярності на вітчизняному ринку. Запропоновано класифікацію фруктово-ягідних наповнювачів за такими ознаками: вид сировини, технологія виробництва, консистенція, функціональне призначення та склад.Встановлено, що ефективна класифікація готової продукції є запорукою успішного функціонування підприємств з переробки фруктів та ягід в умовах сучасного ринку. Вона дозволяє оптимізувати виробничі процеси, підвищити якість продукції та забезпечити успішну конкуренцію на ринку.
Keywords: класифікація готової продукції; ознаки класифікації; підприємства з переробки фруктів та ягід; фруктово-ягідні наповнювачі; облік; контроль