ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ УКРАЇНИ ПЕРЕРОБЛЕНОЮ ПЛОДООВОЧЕВОЮ ПРОДУКЦІЄЮ - ДУХНИЦЬКИЙ, Богдан; БОЦМАН, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто динаміку експорту та імпорту Україною продукції групи 20 УКТЗЕД «Продукти переробки овочів, плодів, горіхів» з виділенням максимальних й мінімальних вартісних показників за останні десять років. При цьому загальне сальдо для України часто змінюється з позитивного на негативне і навпаки. Зараз плодоовочева переробка слабко впливає на формування доходів операторів аграрної торгівлі. Проаналізовано географічну та товарну структуру зовнішньої торгівлі нашої країни переробленою плодоовочевою продукцією. Здійснено загальну оцінку розвитку світового ринку в контексті міжнародної торгівлі за останні роки через призму її відчутного зростання. Відзначено країни, які посідають чільні місця в глобальному експорті та імпорті. Охарактеризовано важливі тенденції внутрішнього ринку, які заважають повноцінному розвитку переробного бізнесу в харчовій промисловості. Надані рекомендації щодо розвитку переробки фруктів та овочів в контексті внутрішнього продовольчого забезпечення та нарощування експорту.
Keywords: переробка; експорт; імпорт; фрукти; овочі; структура; диверсифікація