КОНЦЕПЦІЙНІ ПОЛОЖЕННЯ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЛИТВИНЕНКО, Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті актуалізується та аналізується проблематика управління економічною безпекою підприємств, головним видом економічної діяльності яких є сільське господарство. Метою дослідження визначено узагальнення концепційних положень формування механізму забезпечення економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Показано, що аналіз економічної безпеки сільськогосподарських підприємств починається з ретельного вивчення зовнішніх і внутрішніх загроз. Вказано на актуальність застосування системного підходу під час забезпечення економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Аргументовано, що такий підхід потребує ідентифікації системи елементів механізму забезпечення економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Показано, що у контексті розвитку аграрного сектору України, вирішальним фактором успіху є гнучкість та адаптивність управлінських стратегій, які застосовують сільськогосподарські підприємства. Доведено, що оскільки сільськогосподарські підприємства стикаються з постійною необхідністю адаптації до мінливих економічних та екологічних умов, їхнє виживання та розвиток залежать від спроможності впроваджувати інновації та ефективно керувати наявними ресурсами. Це включає не тільки технологічні новації, але й соціальні та організаційні перетворення, які можуть зміцнити міжлюдські відносини та підвищити загальну продуктивність і рентабельність.
Keywords: економіка та управління підприємствами; сільськогосподарські підприємства; економічна безпека; механізм забезпечення; менеджмент; стратегічний менеджмент; стійкість; життєздатність; виклики; ризики та загрози