СУЧАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ НЕФІНАНСОВОЮ ЗВІТНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - ТАНЦЮРА, Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано сучасні вітчизняні наукові дослідження нефінансової звітності підприємств. Обгрунтовано необхідність додаткової розробки даної проблематики в контексті запровадження нової світоглядної парадигми, передбаченої Стратегією сталого розвитку України до 2030 року, підвищення ролі держави у реалізації стратегічних цілей. Визначено, що найбільша кількість досліджень належить представникам економічних, соціальних наук, бухгалтерського обліку чи суміжних дисциплін, а системні дослідження ролі та впливу держави на процеси управління нефінансовою звітністю практично відсутні.  Вказується на тенденцію зростання ролі державного управління у формуванні нормативно-правової бази щодо запровадження стратегії у площину національного права, а також у стимулюванні підприємств щодо впровадження практик сталого розвитку.  Наголошено на необхідності вирішення конкретних питань законотворчої діяльності, зокрема, оптимізації корпоративної сфери освіти, підготовки  професійних фахівців тощо.  Окреслено основні тенденції та перспективи державного управління нефінансовою звітністю як з точки зору правового регулювання, так і з позицій формування механізмів стимулювання та підтримки бізнесу.
Keywords: державне управління; інтегрована звітність; корпоративна звітність; нефінансова звітність підприємств; стратегія сталого розвитку; Європейські стандарти звітності зі сталого розвитку