ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ НЕЧІТКИХ МНОЖИН ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ ЛОГІСТИЧНИХ РІШЕНЬ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - ГЕЙДАРОВА, Олена; ДРАЙНА, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто застосування методики прогнозування результатів логістичної  діяльності підприємства за допомогою  ранжування критеріїв. Логістична діяльність суб’єктів господарювання  впливає  на навколишнє середовище та різні аспекти  регіонів, де вона провадиться. Традиційні підходи до оцінювання результатів логістичної діяльності суб’єктів господарювання не відповідають сучасним викликам, оскільки не дозволяють враховувати економічні, соціальні та екологічні аспекти, тобто не здатні забезпечувати сталий розвиток підприємства. Виникає  необхідність пошуку нових методів оцінювання результатів логістичної діяльності підприємства, що мають враховувати основні складові розвитку: економічну, соціальну, екологічну та інноваційну.В процесі управління логістичною діяльністю підприємства необхідно виявляти можливі ризики, проводити їх оцінювання з врахуванням чинників впливу на логістичні процеси, а також приймати управлінські рішення за для захисту від них. Обробка нечіткої кількісної та якісної інформації для прийняття логістичних рішень та знаходження оптимального результату можуть бути отримані за допомогою методів:  максімінної згортки;  нечіткого відношення переваг;  нечіткого логічного висновку;  адитивної згортки та ін.В якості вхідних параметрів пропонується обирати собівартість продукції (послуг), ціну на продукцію (послугу) та обсяг реалізації (надання) з урахуванням чинника невизначеності. Для отримання чисельних значень різної ваги вхідних параметрів використовуємо, згідно методу аналізу ієрархій, метод попарних порівнянь Застосування методу максімінної згортки при визначенні шуканого діагнозу припускає з усієї сукупності функцій належності вибирати мінімальне значення або  максимальне значення.Запропоновано методику ранжування різної ваги вхідних критеріїв для прогнозування результатів логістичної діяльності суб’єкта господарювання.
Keywords: логістична діяльність; логістичні управлінські рішення; невизначеність; оптимізація; нечітка логіка; ранжування критеріїв