ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВ З ПОЗИЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - КРИВДИК, Михайло; П’ЯТНИЧКА, Михайло; ЛІСОВСЬКИЙ, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено ресурсне забезпечення як ключовий чинник ефективності діяльності промислових підприємств в умовах нестабільного ринкового середовища, посиленого ризиками, викликаними війною. Обґрунтовано, що саме наявність достатніх ресурсів забезпечує здатність підприємств адаптуватися до змін, зберігати конкурентоспроможність та забезпечувати стійкий розвиток. Увага акцентується на тому, що сучасні реалії вимагають не лише ефективного управління ресурсами, а й їх тісної інтеграції з системами економічної безпеки для мінімізації зовнішніх та внутрішніх загроз. У статті проведено порівняльний аналіз класифікацій ресурсів, запропонованих провідними науковцями, виявлено їх переваги та обмеження. На основі критичного переосмислення наявних підходів сформовано авторську класифікацію ресурсів підприємства, яка враховує сучасні виклики, включаючи цифровізацію, екологізацію, соціальну відповідальність та зростання ролі репутації. Запропонована класифікація відображає різноманіття ресурсів за такими ознаками, як походження, склад, право власності, вид діяльності, рівень дефіцитності, сфера використання та термін залучення. Особливу увагу приділено новітнім категоріям ресурсів — діджитал, репутаційним, партнерським та кризовим, які безпосередньо впливають на забезпечення економічної безпеки. Визначено, що запропонована класифікація може стати основою для формування ефективних стратегій управління ресурсами, орієнтованих на посилення конкурентних переваг підприємства та зміцнення його стійкості в умовах турбулентного середовища. Перспективами подальших досліджень визначено розроблення моделей інтеграції системи економічної безпеки у процеси управління ресурсним забезпеченням діяльності підприємств.
Keywords: управління ресурсами; економічна безпека; промислові підприємства; ресурсне забезпечення; стійкий розвиток; кризові ресурси; моделі інтеграції