ПРОГНОЗУВАННЯ ДИНАМІКИ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ НА РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ - ГІТІС, Тетяна; ПІДГОРА, Єлизавета; ГІТІС, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Дослідження спрямовано на визначення тенденції зміни попиту та пропозиції на ринку праці України в умовах воєнного стану та формування прогнозу їх динаміки з використанням методів аналізу часових рядів та штучного інтелекту. Результуюча модель, являє собою неглибоку LSTM-мережу, при оцінці якості прогнозування показала низькі значення похибок на обох вибірках, що вказує на коректність її роботи та  хорошу узагальнюючу здатність. Прогнозована динаміка попиту на робочу силу демонструє стабілізацію в першому півріччі 2025 року, однак, передбачуваний рівень її пропозиції вказує на поступове зниження в цей період. Результати прогнозування свідчать про те, що дисбаланс між попитом та пропозицією на ринку праці України залишиться значним.
Keywords: ринок праці; попит; пропозиція; прогнозування; штучна нейронна мережа; LSTM