УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИМИ РИЗИКАМИ З ПОЗИЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - НЯНЬКО, Віталій; ЙОЛКІН, Андрій; ЯБЛОНСЬКИЙ, Тарас; БАБ'ЯК, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сприйняття ризику та ухвалення управлінських рішень в умовах невизначеності є визначальними характеристиками підприємництва. Для українського бізнесу умови завжди характеризувалися високим рівнем ризику, а повномасштабна війна значно посилила кількість загроз.У статті розглянуто актуальні питання управління підприємницькими ризиками, зокрема в умовах підвищеної невизначеності, спричиненої війною. Проведено аналіз сутності понять «ризик» та «підприємницький ризик» з урахуванням їхнього еволюційного розвитку. Визначено, що ризик є невід’ємною частиною підприємницької діяльності, яка поєднує загрози та можливості, стимулюючи інноваційні рішення та адаптацію до змін. Аналіз наукових праць провідних дослідників дозволяє виділити ключові підходи до визначення сутності ризику, зокрема: ймовірнісний, економічний, дуалістичний та комплексний. Ці підходи акцентують увагу на багатогранності поняття, що охоплює невизначеність, можливі втрати, а також свідоме прийняття ризикованих рішень. Особливу увагу приділено характеристиці сучасних підходів до управління ризиками, які охоплюють ідентифікацію, оцінювання, моніторинг та мінімізацію впливу негативних факторів.Стаття ґрунтується на результатах аналізу праць провідних науковців у сфері ризик-менеджменту та досвіді впровадження антикризових заходів на підприємствах. Підприємницький ризик розглядається як невід'ємний елемент господарської діяльності, що потребує ефективного управління. Зазначено, що ефективне управління підприємницькими ризиками є ключовим фактором для забезпечення конкурентоспроможності та сталого розвитку в довгостроковій перспективі.
Keywords: ризик; підприємницький ризик; управління ризиком; адаптація