ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - ВЛАСЕНКО, Іван; МИХАЛЬЧИШИНА, Лариса; ШЕВЧУК, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В статті проаналізовано діяльність підприємств тимчасового розміщування й організації харчування, окреслено проблеми та перспективи розвитку галузі. Показана динаміка кількості колективних засобів розміщення в Україні у 2020-2023 роках. Окреслено основні труднощі та проблеми закладів готельного господарства з початком повномасштабного вторгнення. Показано розподіл колективних засобів розміщення (юридичні та фізичні особи) за регіонами України. Проаналізовано структуру колективних засобів розміщення в Україні у 2024 році. Показано, що туристична галузь країни відновлюється за рахунок внутрішнього туризму, тимчасово переміщених осіб та релокантів. Розглянуто перспективні напрямки розвитку готельного господарсва в реаліях сьогодення. Важливим фактором успішної діяльності готелів є екологічна стійкість та відповідальність перед довкіллям. В цілому на перспективу слід працювати над наближенням стандартів готельного гос¬подарства до стандартів Європейського Союзу. Туристична галузь України продовжує відновлюватися, зокрема завдяки зростанню внутрішнього туризму та поступовому поверненню іноземних відвідувачів, включаючи урядові делегації, міжнародні компанії та волонтерські організації. Незважаючи на складну ситуацію, готельний бізнес в Україні адаптується до викликів сьогодення.
Keywords: туристична галузь; колективні заклади розміщення; готельне господарство; ринок гостинності