ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - ТОПАЗЛИ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено всебічне дослідження інституційних механізмів публічного управління розвитком будівельної галузі в умовах децентралізації, що набуває особливої актуальності в контексті реформування системи територіальної організації влади в Україні. Розкрито зміст понять "публічне управління", "інституційні механізми", "будівельна галузь" та "децентралізація", визначено їх взаємозв’язки та місце у сучасному державному управлінні. Особливу увагу приділено аналізу впливу процесів децентралізації на трансформацію інструментів управління будівництвом на місцевому рівні. Аргументовано, що передача повноважень і фінансових ресурсів органам місцевого самоврядування потребує формування нових підходів до регулювання будівельної діяльності, посилення інституційної спроможності громад та налагодження ефективної міжсекторальної взаємодії. У процесі дослідження окреслено ключові елементи інституційного забезпечення публічного управління у сфері будівництва, серед яких – нормативно-правова база, бюджетна політика, організаційно-управлінські структури та інструменти громадської участі. Виявлено основні виклики, зокрема кадрову нестачу, нерівномірність фінансового забезпечення громад, фрагментарність законодавчої бази, а також запропоновано напрями удосконалення управлінських механізмів, серед яких: підвищення професійної підготовки кадрів у сфері містобудування, створення електронних систем моніторингу будівельних проектів, залучення міжнародної експертизи та інвестицій. На основі аналізу вітчизняної нормативної бази, статистичних даних та сучасних практик місцевого управління сформовано висновки щодо необхідності інтеграції стратегічного планування розвитку територій із планами просторового розвитку та формування ефективної системи багаторівневого врядування у будівельній галузі. Матеріали дослідження можуть стати підґрунтям для розробки нових управлінських рішень, спрямованих на забезпечення сталого розвитку будівельної галузі як одного з ключових секторів національного господарства в умовах децентралізації.
Keywords: будівельна галузь; публічне управління; децентралізація; інституційні механізми; місцеве самоврядування