КЛЮЧОВІ КОМПЕТЕНЦІЇ ЯК ОСНОВА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СУЧАСНИХ БІЗНЕС-СТРУКТУР - СЕРДЮКОВ, Костянтин; КОРНЄЄВ, Максим; КОРНІЙЧУК, Борис; СТАХІВ, Олександр; ВЕСНІН, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Розглянуто поняття та особливості ключових компетенцій. Досліджено роль ключових компетенцій як основи конкурентоспроможності сучасних бізнес-структур. Проведено аналіз взаємозв’язку між основними компетенціями бізнес-структур та їхньою здатністю забезпечувати стійкі конкурентні переваги на ринку. Розглянуто сильні й слабкі сторони моделі ключових компетенцій, що дає змогу оцінити її вплив на ефективність діяльності сучасних бізнес-структур. Проаналізовано закордонний та вітчизняний  досвід застосування ключових компетенцій, підкреслено важливість їхнього вірного визначення, стратегічного використання та інтеграції в управлінські процеси. Наведено модель, яка охоплює ключові етапи: ідентифікація компетенцій, оцінка їхньої цінності для клієнтів бізнес-структур, оцінка рівня конкурентоспроможності, формування та розподіл ресурсів, моніторинг, контроль і коригування результатів, оцінка важелів впливу для більшої ефективності діяльності бізнес-структур. Висвітлено, що ключові компетенції сприяють фінансовій стійкості, зростанню ринкової вартості компаній та диверсифікації ринків. Акцентовано на складності впровадження моделі та ризиках некоректного визначення пріоритетів. Підкреслено значення ключових компетенцій у стратегічному плануванні бізнесу, а також необхідність подальшого вивчення їхнього впливу на інновації, зростання та довгострокову конкурентоспроможність сучасних бізнес-структур.
Keywords: ключові компетенції; конкурентоспроможність; стратегічний менеджмент; система; управління; формування; бізнес-модель; бізнес-структури