ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ - ЄРЕМЯН, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Розрахунок вартості медичних послуг є важливим аспектом управління системою охорони здоров'я, що впливає на прийняття рішень, ціноутворення та загальну ефективність роботи медичних установ. У статті досліджено та узагальнено теоретичні засади калькулювання собівартості медичних послуг з огляду на особливості галузі охорони здоров’я.У дослідженні підкреслюється складність визначення витрат у ринковій економіці, оскільки різні фундаментальні поняття, такі як об’єкти обліку витрат, калькуляційні одиниці та методи розподілу витрат, є важливими для точних розрахунків. Особливо важливим є вибір методу калькулювання, оскільки він впливає на формування економічно обґрунтованих витрат і можливість аналізу та оптимізації витрат. У статті наголошується на необхідності індивідуального підходу до обліку витрат в закладах охорони здоров’я, припускаючи, що об’єктом калькулювання повинні бути окремі медичні послуги, а облік витрат – зосереджуватися на конкретних підрозділах (центрах відповідальності) закладів охорони здоров’я.Крім того, розподіл непрямих (загальновиробничих) витрат становить значну проблему, оскільки ці витрати можуть становити значну частину загальних витрат. У дослідженні проаналізовано різні методи розподілу непрямих витрат, включаючи прямий, послідовний і одночасний розподіл, підкреслюється важливість вибору відповідних факторів витрат для забезпечення точного ціноутворення на медичні послуги. Точний розподіл витрат не тільки підтримує справедливе ціноутворення, але й покращує процеси управління ресурсами та прийняття рішень в організаціях охорони здоров’я. Зрештою, дослідження підкреслює необхідність адаптації традиційних теорій калькуляції витрат до галузі охорони здоров’я для підвищення прозорості, підзвітності та ефективності надання медичних послуг.
Keywords: калькулювання; собівартість; витрати; методи обліку; методи розподілу непрямих витрат; центри відповідальності; управління; медичні послуги