ФІНАНСОВЕ ШАХРАЙСТВО ЯК ЗАГРОЗА ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА МЕТОДИ ПРОТИДІЇ - БЛИЗНЮК, Тетяна; КИРІЙ, Валентина; ГОЛУБКІН, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Фінансове шахрайство є однією з найбільших загроз для сучасного бізнес-середовища, зокрема в умовах швидкої цифровізації та глобалізації. Це явище не тільки викликає прямі фінансові втрати, але й створює серйозні репутаційні ризики для підприємств, що негативно позначається на їхній конкурентоспроможності та економічній стабільності. Метою цього дослідження є огляд методів моніторингу фінансових транзакцій та підходів до захисту електронних платежів, а також окреслення рекомендацій для удосконалення цих процесів. Актуальність теми підкріплюється потребою розробки новітніх інструментів контролю, здатних виявляти аномальні транзакції в реальному часі, що стає можливим завдяки застосуванню технологій штучного інтелекту та машинного навчання. Важливим напрямком є інтеграція таких систем у загальну систему фінансової безпеки підприємств. У роботі також розглядаються основні види фінансового шахрайства, включаючи шахрайства з кредитними картками, фінансовою звітністю та страхуванням, а також кіберзлочинність. З огляду на це, для забезпечення належного рівня захисту необхідно поєднувати традиційні методи моніторингу з інноваційними підходами до аналізу даних. Запропоновані підходи можуть значно підвищити захищеність фінансових операцій та знизити ризики шахрайських дій. Окрім того, наукові дослідження повинні сприяти вдосконаленню інтеграції нормативно-правової бази для більш ефективної боротьби з шахрайством на міжнародному рівні.
Keywords: фінансове шахрайство; моніторинг транзакцій; штучний інтелект; машинне навчання; фінансова безпека; кіберзлочинність