ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ В ЕКОНОМІЧНОМУ РОЗВИТКУ КРАЇНИ - БОНДАРЕНКО, Валерій; ЛІ, Цзехао (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Робота присвячена аналізу молочної галузі в Україні, яка є однією з провідних складових харчової промисловості країни. У статті розглянуто тенденції розвитку підприємств молокопереробної промисловості, визначено основні виклики та можливості для їхнього подальшого зростання, а також проаналізовано глобальні фактори, які впливають на розвиток цієї індустрії та стимулюють її до структурних змін. На підставі досліджень вітчизняних і зарубіжних науковців були ідентифіковані проблеми, що перешкоджають ефективному функціонуванню молочної промисловості в Україні, та визначено, які з них є найбільш критичними в умовах сучасного ринку.Основні проблеми пов'язані з низькою ефективністю функціонування молокопереробних підприємств, впливом глобальних економічних факторів, нестабільністю внутрішнього ринку та необхідністю адаптації до нових політичних і екологічних умов. Зокрема, криза в аграрному секторі та загострення форс-мажорних обставин, спричинених військовими діями, ускладнюють ситуацію, вимагаючи від галузі швидкого реагування та структурних змін. Щоб відповісти на ці виклики, молочному сектору необхідно впроваджувати новітні технології, підвищувати стандарти якості продукції та оптимізувати бізнес-операції.Крім того, непередбачувані виклики, включаючи військові дії, що тривають в країні, порушують ланцюги поставок, підвищують виробничі витрати та ставлять під загрозу утримання ринку. Поточна ситуація в молочній галузі вимагає комплексного аналізу для визначення її сильних і слабких сторін, а також виявлення шляхів для зростання.Особлива увага приділяється перспективам розвитку ринку, можливостям інвестування, технологічним інноваціям у переробці молока та підвищенню стандартів якості продукції. Аналіз показує, що для збереження конкурентоспроможності та підвищення ефективності необхідно адаптуватися до сучасних тенденцій і впроваджувати інноваційні рішення. Практична значимість статті полягає в наданні рекомендацій для учасників ринку щодо підвищення конкурентоспроможності та подолання поточних загроз.
Keywords: ринок молока; молочна галузь; виробництво молока; якість молочної продукції; ціни на молоко; експорт молока; імпорт молочної продукції; молочна промисловість; загрози для ринку; перспективи розвитку; державна підтримка; конкуренція; споживання молочних продуктів; переробка молока; технології в молочній галузі; екологічні фактори; інвестиції; стандарти якості; тенденції ринку; криза в агросекторі