КОНЦЕПЦІЇ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ У РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - АКСЬОНОВА, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У сучасних умовах глобалізації міжкультурна комунікація відіграє вирішальну роль у формуванні ефективних міжнародних економічних відносин. Врахування культурних особливостей партнерів, адаптація комунікативних стратегій та інтеграція міжнародних стандартів ділової етики є ключовими факторами успішної співпраці на глобальному рівні. Дослідження засвідчує, що компанії, які приділяють увагу міжкультурним аспектам взаємодії, досягають більшої довгострокової ефективності та конкурентоспроможності. На основі аналізу діяльності міжнародних корпорацій, таких як McDonald's та Toyota, встановлено, що адаптивні стратегії ведення бізнесу сприяють успішному виходу на нові ринки та зміцненню довіри з боку споживачів. Локалізація бізнес-моделей, урахування традицій, звичаїв і мовних особливостей цільових аудиторій дозволяють компаніям мінімізувати ризики непорозуміння та культурних конфліктів. Впровадження ефективних міжкультурних стратегій забезпечує стійкість економічних відносин та сприяє зміцненню партнерських зв’язків між суб'єктами міжнародного бізнесу. Разом із тим, глобалізаційні процеси створюють нові виклики для міжкультурної комунікації, які потребують відповідних адаптивних рішень. Зокрема, цифрова трансформація ділової комунікації, управління мультикультурними командами та подолання мовних бар'єрів стають пріоритетними завданнями для міжнародних корпорацій. Використання сучасних цифрових технологій, зокрема штучного інтелекту та автоматизованих перекладацьких систем, дозволяє підвищити ефективність міжнародних комунікативних процесів та зменшити ризики міжкультурних непорозумінь. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вивчення механізмів адаптації міжнародного бізнесу до культурного різноманіття, впливу цифрових технологій на міжкультурну взаємодію та розробку новітніх стратегій управління міжкультурними комунікаціями. Особливо актуальним є дослідження методів формування міжкультурної компетентності менеджерів та спеціалістів у сфері міжнародного бізнесу. Таким чином, розвиток стратегій міжкультурної комунікації в умовах глобалізації є важливим напрямом наукових досліджень, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності компаній, зміцненню міжнародного співробітництва та гармонійній економічній інтеграції. Вивчення цього феномена дозволить оптимізувати комунікативні процеси між представниками різних культур та створити ефективні механізми взаємодії у сфері міжнародної економіки.
Keywords: міжкультурна комунікація; міжнародні економічні відносини; глобалізація; бізнес-стратегії; культурна адаптація; цифрова трансформація; міжнародна співпраця; корпоративна етика; мультикультурні команди; конкурентоспроможність