ОПТИМІЗАЦІЯ КОМУНІКАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ПОЄДНАННЯ PUSH- І PULL- СТРАТЕГІЙ - ГАВЛОВСЬКА, Наталія; ЗАХАРЧУК, Наталія; РУДНІЧЕНКО, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Комунікаційна стратегія є невід’ємною частиною стратегічного управління, оскільки вона визначає, як організація взаємодіє з внутрішніми та зовнішніми стейкхолдерами (споживачами, партнерами, інвесторами, державними органами, ЗМІ тощо). Вона допомагає формувати позитивний імідж компанії, зміцнювати її репутацію та підтримувати ефективні зв’язки з цільовими аудиторіями. Під комунікаційною стратегією слід розуміти комплексний підхід до управління взаємодією підприємства із внутрішнім та зовнішнім середовищем, що включає інтеграцію бізнес-цілей, завдань і політики підприємства у конкретні дії в сфері комунікацій. Зазначено, що комунікаційна стратегія є складовою операційних стратегій організації, оскільки вона безпосередньо впливає на реалізацію маркетингових, управлінських та бізнес-процесів, використовуючи інтегрований підхід до зовнішніх і внутрішніх комунікацій. Наведено процес її формування. У статті досліджено ключові комунікаційні моделі, які застосовуються в маркетингових стратегіях для формування ефективної взаємодії зі споживачами. Зокрема, розглянуто класичні моделі AIDA, AIMDA, ACCA, 4A, 4P, DIBABA та DAGMAR, їх характерні особливості, механізми впливу на цільову аудиторію та можливості адаптації до сучасних умов цифрового маркетингу. Результати дослідження демонструють, що вибір комунікаційної моделі залежить від маркетингових завдань, типу продукту та очікуваних результатів взаємодії зі споживачами. У статті розглянуто комунікаційні стратегії просування продуктів – Push Strategy (стратегія проштовхування) та Pull Strategy (стратегія притягування споживачів). Досліджено їх особливості, переваги та доцільність використання залежно від ринкових умов, цілей підприємства та етапу життєвого циклу продукту. Визначено, що Push-стратегія є ефективною для стимулювання посередників і дистриб’юторів до активного просування товарів, що особливо важливо для зрілих продуктів або продукції, що перебуває на етапі спаду. Водночас Pull-стратегія спрямована на створення попиту серед кінцевих споживачів, що є ключовим при виведенні нових товарів на ринок.
Keywords: стратегія; комунікаційні моделі; комунікаційна стратегія; стратегія проштовхування продукту (Push Strategy); стратегія притягування споживачів (Pull Strategy)