ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКІВ ВИРОБНИЧИХ РЕСУРСІВ - КРАВЕЦЬ, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена питанню функціонування ринків виробничих ресурсів. Розкрито сутність ринку як складного та багатогранного явища, яке є сукупністю відносин, пов’язаних з купівлею-продажем  товарів та послуг. Ринкові відносини регулюються співвідношенням попиту та пропозиції, а також способом взаємодії виробників і споживачів, що заснований на ціновій компоненті. Ринок є проміжною ланкою між виробництвом і споживанням та сферою підприємницької діяльності. Можливості підприємств у досягненні економічної мети є ресурсообмеженими у фізичному, економічному та правовому аспекті.Ринкова система є сукупністю взаємозв'язаних ринків, які охоплюють різноманітні сфери людської діяльності. Товарно-сировинний ринок функціонує шляхом взаємодії виробників, трейдерів і споживачів через визначення ціни на сировину, яка лежить в основі глобальної економіки. Ресурс, що використовують з метою виробництва певного обсягу економічних благ заради отримання прибутку, є капіталом, який існує в різних формах: матеріально-речовій формі (фізичний капітал) та грошовій формі (фінансовий капітал). Попит на капітал, як і на будь-який чинник виробництва, залежить від його граничної дохідності. Земля як фактор виробництва відрізняється від капіталу, оскільки не має здатності до відтворення. Правове підґрунтя для створення ринку землі закладено прийняттям нового Земельного кодексу в Україні. Ринок праці – специфічний товарний ринок, однин з найскладніших, оскільки він охоплює не тільки товар, який пропонується, але й цілий спектр соціально-трудових відносин, від якості яких залежатиме ефективність використання самого товару. Перебіг процесів на ринку праці визначає ставка заробітної плати.Попит підприємства на виробничий ресурс є похідним попитом і залежить від попиту споживача на його кінцеву продукцію. Такі виробничі ресурси, як земля, праця, капітал є продуктивними і взаємозалежать один від одного. Пропозиція на ринку ресурсів змінюється під випливом цінових та нецінових  чинників. У сучасному світі актуалізується використання більш прогресивних та дороговартісних ресурсів, таких як інноваційні підприємницькі здібності, цифрові ресурси, що спричинює зростання ролі інтелектуального капіталу у виробничій діяльності. Українські цифрові ринки розвиваються надзвичайно стрімко та мають великий потенціал для забезпечення зростання економіки країни й конкуренції, зокрема, й на міжнародному рівні.
Keywords: ринок; ресурси; виробництво; попит; пропозиція; ціна; праця; капітал