СТАЛИЙ РОЗВИТОК МІСТ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ: ЗАРУБІЖНІ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ПІДХОДИ - УШЕНКО, Наталя; ТУПІКА, Аліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито забезпечення сталого розвитку українських міст та зокрема, міста-столиці Києва, на засадах їх адаптивності, конкурентоспроможності та підтримки якості життя мешканців. Акцентовано увагу з орієнтацією на траєкторію резільєнтного розвитку, яка передбачає високий рівень опірності ризикам і загрозам, можливості їх упередження та протидії на основі ефективної регіональної політики. Представлена структурно-функціональна модель концепції сталого розвитку, яка враховує не лише економічні, соціальні та екологічні аспекти сталого розвитку, а й важливі зовнішні чинники, такі як політика сталого розвитку, мир, безпека і культурні цінності. Визначено вплив глобалізації на передові урбанізаційні центри, які формують ядро глобальних економічних мереж і задають тенденції у використанні новітніх технологій, поширенні «зелених» ініціатив та впровадженні стратегії сталого розвитку. Відстежено посилення інтеграції економік розвинутих країн з економіками країн, що перебувають на етапі розвитку, що здійснюється здійснювався через прямі іноземні інвестиції, зниження торговельних бар'єрів, проведення економічних реформ, а також через міграційні потоки. Ідентифіковано позитивні та негативні прояви глобалізації. Конкретизована пріоритетна роль людського ресурсу в умовах війни, яка стає критичною для підтримки функціонування економічних систем. Охарактеризовано тенденції щодо соціальної участі у міських ініціативах, яка стала важливим елементом у розбудові сталого та адаптивного міста.
Keywords: суспільство; глобалізація; сталий розвиток; місто; людський потенціал; громадська активність; соціальна участь; інклюзивність; інновації