ЗОВНІШНІ ТА ВНУТРІШНІ ЗАГРОЗИ ФІНАНСОВОЇ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - МАРЧЕНКО, Валентина; УСИК, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті виокремлено зовнішні та внутрішні загрози фінансової та економічної безпеки підприємств для визначення напрямів забезпечення економічної та фінансової безпеки підприємств в сучасних умовах господарювання. Проаналізовано стан промислового розвитку держави, що дозволило виокремити негативні тенденції, які зумовили зниження рівня економічної безпеки підприємств та їх конкурентних позицій. Виокремлено зовнішні загрози та ризики, до яких віднесено: несприятливу макроекономічну ситуацію в країні; нестабільність податкової та законодавчої політики; високий рівень кредитних ставок для бізнесу та нестабільність фінансово-кредитної системи; високий рівень конкуренції на ринку; технологічні зміни; соціально-політичні фактори; екологічні ризики. До таких внутрішніх загроз та ризиків економічної та фінансової безпеки підприємств було віднесено: низьку ефективність управління; знижену продуктивність праці та вмотивованість працівників; внутрішні конфлікти; витоки інформації; зношеність основних засобів та використання застарілих технологій і процесів; фінансову нестабільність та неефективне управління фінансовими ресурсами; недосконале управління запасами; внутрішні шахрайства та зловживання; недоброчесність з боку співробітників. Обґрунтовано, що для забезпечення розвитку підприємств економічна та фінансова безпека повинна бути спрямована на: збільшення джерел доходів підприємства завдяки розширенню асортименту продукції або послуг, а також виходу на нові ринки; посилення фінансового планування та прогнозування; підвищення ефективності управління ризиками за рахунок впровадження системи управління ризиками; посилення контролю витрат; підвищення ефективності управління грошовими потоками для забезпечення фінансової стабільності за рахунок своєчасності надходжень і витрат, а також оптимізації капіталу підприємства; забезпечення фінансової прозорості, що підвищує довіру інвесторів, кредиторів та партнерів; диверсифікацію джерел фінансування; впровадження сучасних фінансових технологій за рахунок нових фінансових систем, програмного забезпечення для аналізу даних; підвищення фінансової грамотності; здійснення страхування ризиків.
Keywords: економічна безпека; фінансова безпека; підприємства; управління; зовнішні та внутрішні загрози