ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ ЗНИЖЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИЗИКІВ У ХЛІБОПЕКАРНІЙ ГАЛУЗІ ЧЕРЕЗ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - НЕМАШКАЛО, Каріна; ДАНЬКО, Юрій; ЗЕЛЕНЯК, Василь; ЛИЗОГУБ, Андрій; БЕНИК, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано інвестиційні ризики у хлібопекарній галузі України, зокрема економічні, фінансові, виробничі, регуляторні та ринкові фактори. Визначено, що коливання цін на сировину, нестабільність валютного курсу, зростання вартості енергоносіїв та висока конкуренція ускладнюють залучення інвестицій та модернізацію виробництва. Розглянуто потенціал інноваційних технологій для мінімізації цих ризиків. Доведено, що автоматизація, цифровізація, штучний інтелект та енергоефективні рішення сприяють зниженню витрат і підвищенню продуктивності. Запропоновано структурно-рівневу схему класифікації ризиків, яка дозволяє системно оцінювати загрози та вибирати оптимальні механізми управління. Зроблено висновок, що впровадження інноваційних технологій сприятиме підвищенню конкурентоспроможності галузі, залученню інвестицій та її сталому розвитку.
Keywords: інвестиційні ризики; хлібопекарна галузь; інноваційні технології; управління ризиками; залучення інвестицій