АНАЛІЗ ПОТРЕБ ЦІЛЬОВОЇ ГРУПИ В СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ТА ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОЕКТНИХ РІШЕНЬ - СИЗОВ, Алім; АРТЮШЕНКО, Олександр; ДЯЧЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті аналізується сучасний стан системи фінансового забезпечення Збройних Сил України, акцентуючи увагу на зростаючих викликах і обмеженому бюджетному ресурсу. Особливий наголос зроблено на необхідності запровадження багатокритеріальних методів оптимізації для підвищення ефективності управління бюджетними коштами. Основною метою дослідження є оцінка економічної ефективності впровадження проектних рішень у систему фінансового забезпечення військових частин Збройних Сил України, що дозволяє оптимізувати витрати, мінімізувати ризики та підвищити рівень відповідальності при плануванні бюджету.Дослідження базується на результатах експертного опитування, у якому взяли участь понад 60 представників розпорядників бюджетних коштів різних рівнів управління системою фінансового забезпечення Збройних Сил України. Опитування дозволило визначити ключові напрямки, які потребують оптимізації, серед яких: моніторинг і облік стану виконання кошторису, формування звітності, ефективний розподіл обмежених ресурсів між напрямками та оцінка пропозицій постачальників під час здійснення публічних та оборонних закупівель.Розробено методу оцінки проектних рішень в системі фінансового забезпечення Збройних Сил України. За основу зазначеної методику аналізу альтернативних рішень було використано метод TOPSIS (Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution), який дозволяє враховувати численні критерії оцінки та забезпечує об’єктивне ранжування можливих варіантів. Результати розрахунків свідчать, що найефективнішою є альтернатива V1, яка включає впровадження програмного забезпечення для автоматизації процесів х наступних блоків: довідник нормативно-правових актів, інструменти для розподілу обмежених бюджетних коштів між визначеними напрямками, а також для оцінки ефективності видатків. При розрахунку за сформованою методикою, на основі експертних суджень, було одержано очікувану економію кошторису установи на рівні 12–15%.
Keywords: бюджет; оборонні видатки; планування бюджету; методи багатокритеріальної оптимізації; ефективність видатків; оцінка ефективності; опитування експертів