ВПЛИВ СУБ’ЄКТІВ МОДЕЛІ «ШЕСТИ ЛІНІЙ» НА ЯКІСТЬ АУДИТУ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В БАНКУ - ЧАПЛИГА, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано сучасні моделі «ліній захисту» при організації системи управління ризиками в банку. Встановлено, що у внутрішньому аудиті та управлінні ризиками широко використовується модель «трьох лінії захисту» та оновлена Інститутом внутрішніх аудиторів модель «трьох ліній», які можуть стикатися з проблемами впровадження та координації. Введення в ці моделі додаткових «ліній» не супроводжується обґрунтуванням зовнішніх по відношенню до банку суб’єктів впливу та зв’язків між ними.Запропоновано системне врахування усіх нормативно визначених суб’єктів банківської екосистеми України, які впливають на ризик-менеджмент та аудит в моделі з «шести лініями». Класифіковано характеристики впливу основних суб’єктів моделі на підвищення якості та ролі аудиту в організації системи управління ризиками банку. При здійсненні аудиту запропоновано інформаційну взаємодію суб’єктів моделі оцінювати за критеріями рівня зрілості самого процесу взаємодії та якості доступних даних, використовуючи для оцінки відповідні міжнародні стандарти. Пропонований підхід сприяє підвищенню якості ризик-орієнтованого аудиту за рахунок врахування впливу усіх дотичних до аудиту суб’єктів банківської екосистеми та синергетичного ефекту їх інформаційної взаємодії, що, у свою чергу, забезпечує ефективне управління ризиками та підтримку стабільності банківської діяльності.
Keywords: ризик-орієнтований аудит; якість; модель шести ліній; суб’єкт банківської екосистеми; оцінка взаємодії; управління ризиками; банк