ВИКОРИСТАННЯ СИСТЕМИ «ХАВАЛА» ПРИ ЗДІЙСНЕННІ НЕФОРМАЛЬНИХ МІЖНАРОДНИХ ГРОШОВИХ ПЕРЕКАЗІВ - ФРАДИНСЬКИЙ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядаються питання еволюція та інституційної основи системи здійснення міжнародних грошових платежів «хавала», що сформувалася у ісламському світі. Аналіз функціональних принципів цієї системи дозволяє стверджувати, що вона є високоефективною, надзвичайно надійною та стійкою схемою здійснення міжнародних транзакцій. Вона являє собою фінансовий інститут, який був створений поза межами офіційного правового поля. Хавалу можна розглядати як неформальні усні домовленості, які засновані на повній довірі та здатні забезпечити виконання умов угоди її учасниками, не покладаючись на дотримання існуючих вимог міжнародного або національного законодавства. Узагальнено основні вигоди використання хавали на практиці та зроблено висновок, що її існування забезпечується потребами трудових мігрантів у здійсненні грошових переказів із країни, де вони отримуються, у країну, де мешкають їх родини на умовах конфіденційності, швидкості, надійності та невеликої плати за послугу.
Keywords: трудові мігранти; доходи; гроші; грошові перекази; хавала; хаваладар; тіньова економіка