ВІЗУАЛЬНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРИКЛАДНА ОСНОВА СУЧАСНИХ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНИХ ПРОЕКТІВ - МАКАТЬОРА, Дмитро; КУБАНОВ, Руслан; МИХАЛКО, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні розглянуто особливості візуального менеджменту як організаційно-прикладної основи сучасних архітектурно-будівельних проектів. Визначено, що використання візуальних інструментів у менеджменті дозволяє підвищити рівень сприйняття та розуміння інформації, полегшити комунікацію між учасниками проекту, а також забезпечити більш точне та ефективне виконання завдань. Авторський колектив вважає, що на перший погляд візуальний менеджмент може здатися простим інструментом, проте його значення виходить далеко за межі простої візуалізації даних. У світі, де інформаційний обмін та управління величезними масивами інформації є критично важливими, візуальний менеджмент стає основою для прийняття інформованих рішень, координування зусиль і досягнення проектних цілей. Визначено, основні елементи візуального менеджменту, що використовуються в архітектурно-будівельних проектах: візуальні засоби комунікації, організація робочого простору, візуалізація ідей, кольорове планування, дистанційний контроль за будівельними роботами за допомогою камер і дронів, а також застосування VR-технологій для проведення віртуальних турів. Розкрито, особливості застосування кожного з цих елементів у будівельній галузі. Зокрема, висвітлено роль графічних та візуальних матеріалів для комунікації між учасниками проекту, важливість оптимальної організації робочого простору на будівельному майданчику, значення візуалізації ідей для кращого розуміння концепцій та планів проекту, переваги кольорового планування для позначення різних аспектів будівництва. Також охарактеризовано можливості використання камер, дронів та VR-технологій для здійснення дистанційного контролю, моніторингу та демонстрації проектів. Наведено рекомендації щодо впровадження елементів візуального менеджменту у діяльність архітектурно-будівельних компаній, зокрема створення візуальних комунікаційних платформ, регулярне проведення сесій візуального планування, забезпечення доступності візуальних матеріалів, а також інвестування у навчання та розвиток персоналу у сфері застосування візуальних методів управління. У підсумку зазначено, що візуальний менеджмент є невід'ємною частиною сучасного управління архітектурно-будівельними проектами, оскільки він сприяє підвищенню ефективності, якості та конкурентоспроможності компаній у галузі. Подальше впровадження інноваційних технологій та методів візуалізації лише посилюватиме роль цього підходу в забезпеченні успішної реалізації будівельних проектів.
Keywords: візуальний менеджмент; менеджер; архітектурно-будівельні проекти; комунікація; візуалізація; кольорове планування; дистанційний контроль; інноваційні технології