НОВІ ПІДХОДИ В МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ ЛОГІСТИЧНОЇ СФЕРИ - КОСТЕЦЬКИЙ, Володимир; ДУДКІН, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В надзвичайно складних умовах сьогодення логістична сфера переживає непрості часи. Задля покращення результатів діяльності підприємствам потрібно правильно мотивувати працівників. Особливо працівників комерційних відділів, відділів збуту чи продаж, від яких напряму залежить результат діяльності підприємства. В теперішній час вже недостатньо оплачувати ставку і відсоток для працівників. Фінансова мотивація вже не працює, як раніше, тому що працівники без вагань можуть змінити роботодавця чи навіть змінити сферу діяльності. Саме тому, постало питання в створенні нових підходів в мотивації персоналу. Розглянуто питання створення корпоративної культури, в якій зручно і ефективно може працювати персонал. А саме розглянуто аспект стратегічної мотивації, шляхом донесення до персоналу можливостей і переваг, які людина може досягнути за певний проміжок часу, при успішному виконанні своїх функціональних і посадових обов’язків. Працівники також повинні бачити і розуміти, які в компанії стратегічні цілі і бачити себе в компанії через декілька років. Тобто, важливим підходом до мотивації є залучення працівників до довгострокових проектів і цілей компанії. Також проаналізовано надзвичайно важливі елементи мотивації для працівників: мобільність, зручність, безпека особиста і безпека рідних. Мається на увазі можливість віддаленого робочого місця, або поєднання роботи з офісу і роботи з дому чи коворкінг центру. Проаналізовано ситуацію на ринку праці в сфері логістики з грудня 2021 року до грудня 2024 року. Акцентовано на зміні ситуації в державі в сфері логістики в даних періодах, а також на систему мотивації у відповідних періодах. Розглянуто зміну розміру заробітної плати працівників логістичної сфери. Проаналізовано періоди і відповідні системи мотивації, які успішно себе показали у відповідних періодах. Виділено основні підходи для ефективної мотивації персоналу логістичної сфері в теперішній і майбутній час.
Keywords: мотивація; логістика; персонал; менеджмент; управління; бізнес процеси; мотивація персоналу