СИСТЕМА ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - ДОЦЕНКО, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена розгляду актуальних проблем системи пенсійного забезпечення в Україні та визначенню її розвитку в сучасних умовах. Для досягнення поставленої мети дослідження використано наступні методи: методи аналізу та синтезу; абстрактно-логічний метод; методи теоретичного узагальнення та систематизації. В статті визначено зміст, роль та принципи пенсійного забезпечення. Здійснено оцінку системи пенсійного забезпечення України в умовах воєнного стану. Визначено основні проблеми функціонування солідарного рівня пенсійного забезпечення. Обґрунтовано критично важливу роль накопичувального пенсійного страхування в системі пенсійного забезпеченні та досліджено проблеми його впровадження в Україні в умовах воєнного стану. Визначено місце та роль недержавного пенсійного забезпечення в забезпеченні добробуту громадян України. Розглянуто перспективи розвитку системи недержавного пенсійного забезпечення. Запропоновано такі основні напрями розвитку системи недержавного пенсійного страхування: підвищення довіри громадян до системи недержавного пенсійного забезпечення, розширення потенціалу фондового ринку для ефективного використання пенсійних активів накопичувальних пенсійних програм, удосконалення законодавчої бази, формування ефективної системи захисту пенсійних активів, запровадження індивідуальних пенсійних рахунків у банківських установах. Інструментами реалізації запропонованих напрямів розвитку недержавного пенсійного забезпечення є: введення в дію системи розкриття інформації про недержавні пенсійні фонди, створення єдиного державного органу контролю за діяльністю суб’єктів недержавних пенсійних фондів, обов'язкове страхування фінансових ризиків, що підвищує рівень гарантій для вкладників, інвестування в ліквідні інструменти з низьким рівнем ризику, які перебувають в обігу, імплементація міжнародних стандартів фінансової звітності.
Keywords: пенсійна система; пенсійне страхування; пенсійне забезпечення; накопичувальне пенсійне страхування; недержавне пенсійне забезпечення