ІНВЕСТИЦІЇ В ТЕКСТИЛЬНУ ПРОМИСЛОВІСТЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ В ЄГИПЕТСЬКИХ РЕГІОНАЛЬНИХ ПРОЄКТАХ - ЕЛНАШАР, Елсаєд Ахмед; ЛЮБОХИНЕЦЬ, Лариса; ТАНАСІЄНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сьогодні текстильна та швейна промисловість налічує 143 000 компаній, переважно малих і середніх підприємств, в яких працює 1,3 мільйони осіб (5% зайнятих у переробній промисловості ЄС), які генерують оборот у 147 мільярдів євро (3% доданої вартості у переробній промисловості ЄС), що поширюються по ЄС. Однак значна частина текстилю та одягу (переважно з низькою доданою вартістю), що споживається в ЄС, виробляється в інших країнах світу, часто в Єгипті, Північній Африці та Азії, де дуже низькі витрати на робочу силу. Недоліками цієї моделі є вразливі ланцюги поставок на великі відстані, шкідливі умови праці і високі екологічні витрати.Ми в Єгипті прагнемо розвивати партнерство з країнами-членами ЄС, які спеціалізуються у текстильній промисловості, залучаючи повну чотиристоронню спіраль гравців, щоб краще поєднати регіональну владу з промисловими інтересами та потребами. Ми в Єгипті прагнемо розвивати партнерство, яке використовує підхід до ланцюга доданої вартості (інновацій) у відповідних пріоритетних сферах інтелектуальної спеціалізації в країнах-членах з метою створення інвестиційного портфеля зрілих проєктів, що базуються на нових міжгалузевих промислових ланцюгах доданої вартості, розроблені кількома зацікавленими сторонами, щоб досягти тривалих покращень у таких сферах, як: ланцюг доданих вартостей (інновації) у передових виробничих технологіях для більш чистих, менш трудомістких, ресурсомістких та циклічних виробничих систем.Метою тематичних платформ є сприяння міжрегіональному співробітництву щодо пріоритетів смарт-спеціалізації та модернізації глобальних ланцюгів створення доданої вартості (інновацій).
Keywords: інвестиції; текстильна діяльність; інновації; економіка; регіональні проєкти