ОЦІНКА ДОЦІЛЬНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ ДЛЯ МОДИФІКАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА НА ПРИКЛАДІ ТОВ «УМАНЬ ХЛІБ ТРЕЙД» - ГУК, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В статті проведено комплексний аналіз доцільності інвестиційних проєктів для модифікації підприємства на прикладі ТОВ «Умань Хліб Трейд», яке спеціалізується на виробництві хлібобулочних виробів. Враховуючи високий рівень конкуренції, економічну нестабільність та технологічні виклики, підкреслюється необхідність системного підходу до управління інвестиціями. Основна увага зосереджена на адаптації універсальних методів оцінки, таких як NPV (чиста приведена вартість), IRR (внутрішня норма доходності), PP (період окупності), PI (індекс прибутковості) до специфіки діяльності підприємств середнього рівня. У дослідженні аналізуються ключові аспекти оцінки інвестиційних проектів, зокрема фінансовий стан підприємства, прогнозування економічного ефекту від реалізації проектів, а також врахування ризиків і фінансових обмежень. Запропоновано економіко-математичну модель оцінки ефективності інвестицій, що складається з трьох етапів: формування інформаційної бази, розрахунок ключових показників та комплексна оцінка проекту експертними методами. Особливу увагу приділено структурі інвестиційного потенціалу підприємства, яка включає фінансову, ринкову та організаційну складові. Виокремлено ключові переваги ТОВ «Умань Хліб Трейд», серед яких якість та свіжість продукції, наявність власної торгової мережі, а також стабільний попит на продукцію. У висновках статті підкреслено важливість впровадження інноваційних проектів для забезпечення сталого розвитку підприємства. Подальші дослідження мають бути зосереджені на розробці методів оцінки ризиків, пошуку ефективних джерел фінансування та оптимізації управлінських рішень в умовах економічної нестабільності. Результати можуть бути корисними для інших підприємств галузі.
Keywords: інвестиційні проєкти; модернізація виробництва; автоматизація; оцінка ефективності; NPV (чиста приведена вартість); ризик-менеджмент