СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ У СИСТЕМІ ДИСТРИБУЦІЇ ТОВАРІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ОГЛЯД ТА УТОЧНЕННЯ КАТЕГОРІЇ - БІЛУХА, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено підходи вітчизняних та закордонних авторів до визначення стратегічного управління. Автором підкреслено, що дана економічна категорія являє собою багатовимірний процес, який інтегрує формування довгострокових цілей та стратегічного бачення організації, акцентуючи увагу на необхідності врахування факторів зовнішнього середовища та адаптації до динамічних змін. Основна мета цього процесу полягає в забезпеченні конкурентних переваг і стійкого розвитку організації. Водночас, у наукових та практичних підходах часто бракує чітко окресленої структури стратегічного управління, що створює труднощі для його ефективного впровадження в практиці управління. На основі  контент-аналізу існуючих визначень, представлених у наукових джерелах, і за допомогою структурно-логічного підходу уточнено сутність стратегічного управління дистрибуцією товарів, Так, стратегічне управління дистрибуцією запропоновано розуміти, як комплекс управлінських дій, спрямованих на забезпечення доступності товарів і послуг для цільових споживачів з урахуванням потреб і запитів шляхом вибору оптимальних каналів розподілу, вигідної взаємодії між їх учасниками та організації ефективного товароруху і продажу готової продукції. Таким чином, запропонований підхід поєднує ключові аспекти представлених у літературі дефініцій стратегічного управління, концептуально відображає сутність і зміст дистрибуції товарів.
Keywords: стратегічний менеджмент; дистрибуція; маркетингова діяльність; логістична діяльність; комерційна діяльність; канали розподілу; товарорух; збут