СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ В ЕПОХУ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ЗМІН: МІНІМІЗАЦІЯ ЕНТРОПІЇ ЯК ЗАПОРУКА БОРОТЬБИ З ЕКОНОМІЧНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ - ВОСТРЯКОВ, Олександр; ТЕПЛЮК, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується стратегічне управління в епоху нової нормальності, яка характеризується значними економічними та соціальними змінами, викликаними глобалізацією, цифровізацією та інноваційним розвитком. Основна увага приділяється мінімізації ентропії як ключовому фактору, що сприяє ефективній боротьбі з економічною злочинністю. Ентропія, яка в цьому контексті розглядається як міра хаосу та дезорганізації в організаційних процесах, створює сприятливі умови для різних форм економічної злочинності, зокрема шахрайства, корупції та фінансових махінацій. Автори статті акцентують на важливості адаптивних стратегій та інноваційних підходів до зниження рівня ентропії, що сприяє підвищенню передбачуваності, прозорості та ефективності управління. Дослідження охоплює аналіз основних викликів, які постають перед підприємствами в умовах динамічного економічного середовища, зокрема у контексті цифрової трансформації та технологічних змін. Впровадження сучасних технологій, таких як великі дані, штучний інтелект і блокчейн, розглядається як ефективний інструмент для зниження ентропії та підвищення рівня організаційної стійкості. Крім того, у статті пропонуються рекомендації щодо інтеграції управління ентропією в процес стратегічного планування з метою забезпечення сталого розвитку підприємств і підвищення їхньої конкурентоспроможності. Окремо аналізується вплив цифрової трансформації на бізнес-процеси та підходи до управління, що дозволяє підприємствам не лише адаптуватися до нових умов, але й ефективно протидіяти економічній злочинності. Розглядається роль корпоративної культури, спрямованої на формування етичних стандартів і дотримання законодавства, що є важливим фактором у зниженні ризиків злочинної діяльності. Висновки дослідження підтверджують, що мінімізація ентропії у стратегічному управлінні є ключовим фактором для створення безпечного та стабільного бізнес-середовища в умовах нової нормальності.
Keywords: стратегічне управління; ентропія; економічна злочинність; нова нормальність; цифрова трансформація; організаційна стійкість; адаптивні стратегії; сталий розвиток; інноваційність; глобалізаційні зміни