КАДРОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - МАТЮХ, Сергій; КОРБУТ, Сергій; ГАЙДУК, Олена; РУДНІЧЕНКО, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто роль кадрового забезпечення в системі економічної безпеки підприємства, підкреслено його значення для захисту бізнесу від різноманітних загроз і ризиків. Проаналізовано основні складові системи економічної безпеки, наголошуючи на взаємодії кадрового забезпечення з іншими елементами, що формують цілісну систему управління безпекою. Особливу увагу приділено кадровій політиці, як стратегічному напрямку управління персоналом, що визначає основні принципи та підходи до роботи з кадрами, а також факторам, що впливають на її формування.У статті описується модель кадрового забезпечення, що включає основні складові, такі як мета, завдання, функції та принципи управління персоналом для забезпечення економічної безпеки. Представлено функції кадрового забезпечення, серед яких: оцінка кадрових ризиків, формування кадрової стратегії, контроль за співробітниками, навчання з питань безпеки, мотивація персоналу, розслідування конфліктів, управління конфіденційною інформацією, моніторинг психологічного стану працівників. Зазначено, що ефективне кадрове забезпечення сприяє зниженню ризиків, пов’язаних із людським фактором, і є важливим елементом для забезпечення стабільності та безпеки підприємства. Стаття підкреслює важливість взаємозв’язку кадрового забезпечення та кадрової політики для досягнення стратегічних цілей підприємства та збереження його конкурентоспроможності.
Keywords: безпека; економічна безпека підприємства; система економічної безпеки; кадрове забезпечення; ефективна кадрова політика