РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ КРИЗИ: ОСНОВНІ АСПЕКТИ І ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ - ВІШТАК, Інна; ПРЯМУХІНА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано стратегії підприємств різних галузей  для визначення розвитку інноваційного потенціалу машинобудівних підприємств. Встановлено, що активізація інноваційної діяльності сприяє міжнародному визнанню продукції, залученню іноземних інвестицій, посиленню позицій на світовому ринку та економічному зростанню. Виявлено напрями забезпечення ефективного розвитку інноваційного потенціалу машинобудівної галузі шляхом визначення стратегічних орієнтирів, оцінювання сильних та слабких сторін поточних стратегій і перспективних напрямів розвитку, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності підприємств. Інноваційний потенціал машинобудування безпосередньо впливає на продуктивність виробництва та конкурентоспроможність продукції, тому важливо не лише розробити ці стратегії, а й забезпечити їх практичне впровадження.
Keywords: інноваційний потенціал; машинобудівні підприємства; інноваційна діяльність; інноваційний розвиток; ефективність; конкурентоспроможність