ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЗНАННЯМИ ТА ЇЇ РОЛЬ В ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ - КОВАЛЬОВА, Вікторія; КІМ, Олексій; МАШКІНА, Олександра; КНЯЗЄВА, Поліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено особливості системи управління знаннями та її вплив на підвищення конкурентоспроможності організацій. Основна увага приділяється ключовим процесам управління знаннями, таким як створення, збереження, поширення та використання знань. У статті проаналізовано сучасні моделі управління знаннями, зокрема SECI-модель, Cynefin, модель Ba, 4I, DIKW, а також процесну модель Wiig. Визначено основні конкурентні переваги, що виникають у результаті ефективного управління знаннями, такі як підвищення продуктивності, стимулювання інновацій, поліпшення якості обслуговування клієнтів та забезпечення стійкого розвитку. Автори підкреслюють, що у швидко змінюваних ринкових умовах управління знаннями є стратегічним інструментом для досягнення довгострокового успіху та адаптації до нових викликів. У підсумку пропонуються перспективні напрями подальших досліджень, зокрема інтеграція штучного інтелекту та автоматизація процесів управління знаннями.
Keywords: управління знаннями; конкурентоспроможність організації; обмін знаннями; стратегічне управління; інформаційні ресурси