МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ОПРАЦЮВАННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ КОНТРОЛЮЮЧИМИ ОРГАНАМИ РИЗИКІВ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ - КУРІЛОВ, Є. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті проаналізовано та узагальнено міжнародний досвід роботи контролюючих органів з ризиками трансфертного ціноутворення як складової податкового контролю за дотриманням платниками податків правил трансфертного ціноутворення. Опрацювання та оцінювання ризиків трансфертного ціноутворення сприяють забезпеченню якісного відбору та збільшенню результативності перевірок контрольованих операцій, більшої ефективності використання обмежених ресурсів, а також більшій податковій визначеності та зменшенню кількості необґрунтованих перевірок. В результаті дослідження узагальнено міжнародний досвід та запропоновано орієнтовний процес здійснення опрацювання та оцінювання ризиків трансфертного ціноутворення. Також запропоновано вказаний процес доповнити п’ятим постоціночним етапом.
Keywords: трансфертне ціноутворення; податковий контроль; ризики трансфертного ціноутворення; контрольовані операції; принцип «витягнутої руки»