ЕКОНОМІЧНІ ТЕОРІЇ КОНКУРЕНЦІЇ, ЯКІ ВИЗНАЧАЮТЬ УМОВИ ТА ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - БЕРЕЗІВСЬКИЙ, Я. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Виявлено значну кількість наукових економічних теорій, у яких обґрунтовуються сутнісні характеристики технологічної конкурентоспроможності національної економіки. Відмінність кожної із теорій обумовлена еволюцією розвитку економіки, умовами та чинниками формування, а також напрямами і засобами (інструментами) забезпечення технологічної конкурентоспроможності національної економіки. Виділено умови та чинники формування технологічної конкурентоспроможності національної економіки згідно з економічними теоріями конкуренції – блакитного океану, глобального випередження конкурентів, конкурентних переваг, циклічного розвитку економіки, неолібералізму, структуризації.
Keywords: технологічна конкурентоспроможність; національна економіка; конкуренція; економічні теорії; умови; чинники