РОЛЬ ІННОВАЦІЙ ТА ТЕХНОЛОГІЙ У ВИЗНАЧЕННІ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - ОРІЩЕНКО, Д. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Забезпечення динамічного розвитку сільського господарства в сучасних умовах пов’язане із впровадженням інновацій у цій галузі. Інновації спрямовані на підвищення продуктивності в аграрному секторі економіки на основі оновлення техніко-технологічних та організаційних основ виробництва, відіграє ключову роль у розширенні виробництва конкурентоспроможної продукції. Інноваційна діяльність у сільському господарстві має суттєві особливості порівняно з іншими галузями економіки. Вона визначається впливом природно-кліматичних умов, біологічною основою виробництва та сезонністю аграрної діяльності. Завдяки багатогалузевій структурі сільськогосподарського виробництва існує широкий спектр інновацій, які можна класифікувати за різними критеріями. Крім того, аграрний сектор характеризується унікальною інноваційною інфраструктурою, що включає різноманітні організаційні форми, спрямовані на розвиток науково-технічного прогресу, підвищення інтенсивності виробництва та, зрештою, зростання його ефективності. Інноваційний розвиток сільського господарства також створює сприятливі можливості для вирішення питань сталого розвитку, пов’язаних із сільськогосподарською діяльністю, насамперед з охороною та ефективним використанням земельних і водних ресурсів. У зв'язку з цим широке використання інновацій у сільському господарстві сприятиме глобальній продовольчій безпеці. Спеціалізація веде до поліпшення структури сільськогосподарського виробництва, постійного зростання доходів виробників і працівників, позитивно впливає на надійне задоволення потреб населення у важливих сільськогосподарських продуктах. Результати інноваційного розвитку проявляються у зростанні врожайності, покращенні якості продукції та збільшенні обсягів реалізації. Водночас знижується собівартість виробництва, оптимізуються виробничі процеси, підвищується фондоозброєність і продуктивність праці, що позитивно впливає на рентабельність господарської діяльності. Впровадження інновацій підвищує конкурентоспроможність аграрної продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, що сприяє покращенню фінансово-економічних показників діяльності сільськогосподарських підприємств.
Keywords: галузь; структура; виробництво; інноваційна діяльність; технології; розвиток